© Rootsville.eu

Vaneese Thomas (US)
tiltle: Stories in Blue
music: Blues
release date: september 27, 2024
label: Overton Music
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Vaneese Thomas

© Rootsville 2024


Vaneese werd geboren in Memphis Tennessee en is de dochter van Rufus Thomas, wiens legendarische carrière als muzikant en entertainer begon in Vaudeville en meer dan een halve eeuw besloeg in R&B-opnames en radio. Haar oudere broers en zussen zijn de hitartiest "Memphis Queen" Carla Thomas en de zeer gerespecteerde toetsenist Marvell Thomas (R.I.P.). Door deze opmerkelijke muzikale erfenis te omarmen, draagt ​​Vaneese het rijke erfgoed van Memphis soul en R&B voort; muziek die generaties heeft geraakt en vele grenzen heeft overschreden. Tegelijkertijd heeft ze alle invloeden van haar achtergrond en ervaring gecombineerd - R&B, gospel, blues en jazz - om een ​​zielroerende stijl te cultiveren die helemaal van haar is.

Vaneese Thomas is niet alleen gezegend met een diep zielvolle zangstijl, maar ze heeft ook het onfeilbare vermogen om haar gedachten en gevoelens om te zetten in emotionele uitspraken die in liedjes worden uitgedrukt - in dit geval in haar nieuwste album, zeer passend getiteld Stories In Blue. Thomas heeft op haar negende album een ​​muzikale odyssee gecreëerd die de essentie van haar muziek volgt. Het is ook een eerbetoon aan haar multi-getalenteerde aanpak: Thomas' naam staat op elk nummer, ze coproduceerde de sessie, speelt piano op het peinzende "Wandering" en vereert ons natuurlijk met haar geweldige stem.

De set van zeven nummers met originele stories in blue staat vol met krachtige muziek en prachtige vocalen, die allemaal een lyrische reis weerspiegelen van de oorsprongen van de blues tot de laatste maten van een vrolijk gospellied. De tracks dienen ook als een sampler van de meervoudige muzikale
talenten van Thomas – ze voelt zich helemaal thuis in stijlen van blues tot R&B tot jazz tot gospel. Het openingsnummer en de eerste stap in deze reis stelt de vraag: "Weten jullie allemaal (waar de blues vandaan komt?)" Het is een funky geschiedenisles over de oorsprong van de blues in de menselijke geest: "Weten jullie allemaal waar de blues vandaan komt? Nou, het komt van gezichten die donker zijn als de nacht / Lichamen die zijn versleten door arbeid en strijd." Er volgen twee nummers die traditionele bluesthema's van verloren liefde illustreren. "When You Were My Man" is een vocale traktatie, ritmisch in strijd met de eenzame boodschap. Een sensuele saxofoonsolo voegt een melancholisch refrein toe.

Een vrolijke stride piano met zijn voetstampende tempo, Dixieland-achtige hoorns en Thomas die mee scat, benadrukken het slim brutale “1917.” Het nummer werd geschreven door Vaneese als een vreugdevol eerbetoon aan haar multi-getalenteerde entertainer vader, Rufus Thomas, de legendarische patriarch van Memphis soul, die werd geboren in 1917. “The Last Thing On My Mind” is een gestaag rollende, hypnotiserende ode afgestemd op de problemen van een vrouw die onrecht is aangedaan op deze reis. Dit bluesverhaal nadert zijn einde met het klaaglijke “7 Miles From Home” Het einde van de closer en bluesverhalen in geest en feit is een opbeurende a capella gospeltrack, “End Of The Road,” met alleen handgeklap voor de opzwepende ritmes en een solide refrein achter Thomas' uitbundige vocale verklaring: “I see the end of the road Lord, I’m on my way .

Vaneese Thomas schittert op haar albumdebuut voor het gloednieuwe, in Memphis gevestigde label Overton Music. Deze sessie is een eerbetoon aan haar allround vaardigheden als een geweldige verhalenvertelster en vrolijke, uit volle borst zingende liedjes. Thomas omarmt niet alleen haar muzikale roots, maar ze verfrist ze ook met haar gepassioneerde Stories In Blue. (Jim White)

 

tracks:

01. Do Y’all
02. When You Were My Man
03. Wandering
04. 1917
05. The Last Thing On My Mind
06. 7 Miles From Home
07. End of the Road